SIRUSA manté la seva participació en accions de sensibilització ambiental tot i la pandèmia

La situació de pandèmia ha obligat a canviar el format d’algunes de les iniciatives de sensibilització ambiental en les que SIRUSA, l’operadora de la planta de valorització energètica del Camp de Tarragona, participa de forma regular. És el cas de les Jornades Científiques, organitzades per la fundació Mare-Terra en coordinació amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i amb el suport de SIRUSA, que aquest any s’han hagut de fer a través d’una sessió on-line a causa de les restriccions imposades per la Covid-19. Aquest passat 12 de novembre es va celebrar la XXVIII edició d’aquestes jornades sota el títol “El medi ambient amb perspectiva de gènere: divulgació per la igualtat en el món de la ciència”. Més de 60 persones van seguir virtualment la taula rodona que van protagonitzar Noelia Marcuello, cap del Departament d’Enginyeria de SIRUSA; Cristina Miret, responsable de Medi Ambient al Port de Tarragona; Rosa Carbonell, Coordinadora d’Ensenyaments Professionals en els Serveis Terrritorials de Tarragona i Francesc Borrull, Catedràtic de Química Analítica de la Universitat Rovira i Virgili.

Moment de la taula rodona virtual celebrada en el marc de les Jornades Cinetífiques

Moment de la taula rodona virtual celebrada en el marc de les Jornades Cinetífiques

Per altra banda, aquest any SIRUSA també ha participat en el 29è Dia de la Conscienciació i Sensibilització de les Platges donant suport a les diverses accions organitzades per Mare Terra Fundació Mediterrània en les que hi van participar més d’un centenar de voluntaris. La principal acció es va fer a la platja Llarga de Tarragona on es va voler denunciar la gran quantitat de mascaretes, guants de làtex i altres materials de protecció contra la Covid que s’han robat al mar des de la irrupció del virus. On no ha pogut participar aquest any SIRUSA ha estat al BioBlitz de Salou, cancel·lat arran de la pandèmia. En l’edició anterior hi van prendre part més d’un centenar de persones entre naturalistes, científics i voluntaris, que al llarg de 24 hores es van dedicar a identificar totes les espècies vives en un espai delimitat i protegit. Una acció aquesta, especialment interessant pel foment que fa de la ciència ciutadana promovent la participació de la ciutadania en l’àmbit de l’estudi científic.

També s’han reconvertit les visites escolars que SIRUSA impulsa a la planta, una de les principals accions de transparència. Les obres que s’hi estan fent, però també la pandèmia de la Covid-19 han fet que aquestes es facin ara en grups reduïts i dins àmbits d’estudi específics. En aquest sentit, destacar les visites que recentment van fer a la planta alumnes d’un màster impartit conjuntament entre la Universitat Rovira i Virgili i les de Granada i Màlaga en el marc d’una assignatura sobre relacions entre administracions municipals i supramunicipals i el sector privat. També alumnes internacionals d’estudis diversos han visitat la planta durant els últims mesos per conèixer el model de gestió mancomunat amb el que aquesta es treballa.

Reconeixement a la millor recollida selectiva de matèria orgànica

Acció feta durant el 29è Dia de la Consienciació i Sensibilització de les Platges a la Platja Llarga de Tarragona

Acció feta durant el 29è Dia de la Consienciació i Sensibilització de les Platges a la Platja Llarga de Tarragona

Aquest any el 26è premi ONES a la millor recollida selectiva de matèria orgànica entre municipis de la Mancomunitat ha estat pels ciutadans de Vila-seca. La distinció que atorga cada any l’entitat ecologista Mediterrània coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, es va lliurar en una altra data en aquesta edició, concretament el dia 18 de setembre, a causa de la pandèmia. El jurat va decidir atorgar aquest premi de SIRUSA als ciutadans de Vila-seca per ser el municipi on més va incrementar la recollida selectiva de la fracció orgànica durant el 2019.